Gepensioneerden in buitenland krijgen bijdrage Zvw terug

Gepensioneerden die in het buitenland wonen krijgen de inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet terug omdat zij ook al de Verdragsbijdrage zorgverzekering betalen.

In het voorjaar van 2011 heeft de Nationale Ombudsman de Belastingdienst dringend verzocht onterecht geÔnde inkomensafhankelijke bijdragen Zvw volledig terug te betalen aan de in het buitenland wonende gepensioneerden (pensionado’s). Het gaat hier met name om de samenloop met de Verdragsbijdrage zorgverzekering die gepensioneerden na vestiging in het buitenland ook al verschuldigd zijn. De Verdragsbijdrage zorgverzekering wordt door het College van Zorgverzekeringen geÔnd.

Verdragsbijdrage terecht
In juli sprak de CRvB zich na jaren ook uit over de bevoegdheid van Nederland om de Verdragsbijdrage te innen. Een Nederlander die in Spanje was gaan wonen en zich niet had aangesloten bij een Nederlandse zorgverzekeraar betwistte de inhouding – zowel bij zijn WAO-uitkering als daarna bij de AOW. Hij beriep zich op zijn keuzerecht en het vrij economisch verkeer. In 2008 sprak de rechtbank uit dat de inhouding terecht was. Daarna kwamen ook het Europese Hof van Justitie en de CRvB tot dezelfde conclusie. Kijk voor de uitspraak op www.rechtspraak.nl onder nr BR1934 (CRvB 15 juli 2011)

Teruggave
Het Ministerie van FinanciŽn heeft in juni in een brief aan de NO uitgelegd hoe zij deze teruggave wil realiseren en wat in het buitenland wonende gepensioneerden zelf kunnen doen. Zie voor meer informatie Kamerstuk 2010-2011, 29689, nr. 346, Tweede Kamer (inclusief Bijlage, https://zoek.officielebekendmakingen.nl/blg-122188.html )


Meer nieuws in berichtenoverzicht in Actueel